Szkolenia w Uno Espresso to 5-6 godzinne spotkania, podczas których staramy się przekazać maksymalnie dużo wiedzy teoretycznej i praktycznej w danym zakresie. Szkolenie kończy się egzaminem oraz wydaniem dyplomu z danej dziedziny. Przeprowadzamy je indywidualnie lub w grupach maxymalnie 5-cio osobowych. Terminy szkoleń możemy ustalić indywidualnie, natomiast z uwagi na wysokie spożycie kofeiny, preferowane godziny to 9:00-15:00.

Tematyki szkoleń:

BARISTA poziom podstawowy / zaawansowany

Szkolenie dedykowane dla osób, które pracują z ekspresem ciśnieniowym. W domowym zaciszu lub które planują rozpocząć pracę baristy. Szkolenie obejmuje:

podstawowe informacje o pochodzeniu kawy, gatunkach, uprawie i paleniu

espresso: podstawowe techniki pracy, dozowanie, dystrybucja, ekstrakcja.

omówienie podstawowego menu kawowego: cappuccino, latte, flat white, espresso macchiato, latte macchiato, doppio

spienianie mleka: nauka spieniania mleka, łączenie kawy z mlekiem, nauka podstawowego wzoru

konserwacja sprzętu: budowa, eksploatacja, nauka czyszczenia

LATTE ART poziom podstawowy

Podstawowy kurs z technik latte art’u. Szkolenie obejmuje:

spienianie mleka: parametry, dobór mleka i dzbanków, proces spieniania

podstawowe wzory: serce, tulipan, rozeta

ewolucje wzorów podstawowych

ALTERNATYWNE METODY ZAPARZANIA poziom podstawowy / zaawansowany

Szeroki kurs obejmujący większość metod alternatywnych, którymi można śmiało parzyć kawę w domowym zaciszu. Kurs dedykowany dla każdego, od miłośnika kawy po baristę pracującego za barem. Szkolenie obejmuje:

kawa: krótka historia kawy, pochodzenia, podstawowe różnice między ziarnami

wstęp do alternatyw: opis wszystkich metod parzenia kawy i różnice pomiędzy nimi

nauka zaparzania kaw różnymi sposobami: chemex, V60, aeropress, french press

ćwiczenia sensoryczne

 

Umów się na szkolenie:

telefonicznie: 720 801 051

mailowo: magda@unoespresso.pl