[vc_row][vc_column][vc_column_text]Szkolenia w Uno Espresso to 5-6 godzinne spotkania, podczas których staramy się przekazać maksymalnie dużo wiedzy teoretycznej i praktycznej w danym zakresie. Szkolenie kończy się egzaminem oraz wydaniem dyplomu z danej dziedziny. Przeprowadzamy je indywidualnie lub w grupach maxymalnie 5-cio osobowych. Terminy szkoleń możemy ustalić indywidualnie, natomiast z uwagi na wysokie spożycie kofeiny, preferowane godziny to 9:00-15:00.
Tematyki szkoleń:
BARISTA poziom podstawowy / zaawansowany
Szkolenie dedykowane dla osób, które pracują z ekspresem ciśnieniowym. W domowym zaciszu lub które planują rozpocząć pracę baristy. Szkolenie obejmuje:
• podstawowe informacje o pochodzeniu kawy, gatunkach, uprawie i paleniu
• espresso: podstawowe techniki pracy, dozowanie, dystrybucja, ekstrakcja.
• omówienie podstawowego menu kawowego: cappuccino, latte, flat white, espresso macchiato, latte macchiato, doppio
• spienianie mleka: nauka spieniania mleka, łączenie kawy z mlekiem, nauka podstawowego wzoru
• konserwacja sprzętu: budowa, eksploatacja, nauka czyszczenia
LATTE ART poziom podstawowy
Podstawowy kurs z technik latte art’u. Szkolenie obejmuje:
• spienianie mleka: parametry, dobór mleka i dzbanków, proces spieniania
• podstawowe wzory: serce, tulipan, rozeta
• ewolucje wzorów podstawowych
ALTERNATYWNE METODY ZAPARZANIA poziom podstawowy / zaawansowany
Szeroki kurs obejmujący większość metod alternatywnych, którymi można śmiało parzyć kawę w domowym zaciszu. Kurs dedykowany dla każdego, od miłośnika kawy po baristę pracującego za barem. Szkolenie obejmuje:
• kawa: krótka historia kawy, pochodzenia, podstawowe różnice między ziarnami
• wstęp do alternatyw: opis wszystkich metod parzenia kawy i różnice pomiędzy nimi
• nauka zaparzania kaw różnymi sposobami: chemex, V60, aeropress, french press
• ćwiczenia sensoryczne
Umów się na szkolenie:
telefonicznie: 575 777 290
mailowo: biuro@unoespresso.pl[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]